- Mar 20, 2008
- 7,655
- 699
- 113
Składniki:
Warzywa opłukać pod letnią wodą. Pory pokroić w talarki. W garnku podgrzać olej (2-3 łyżki) i zeszklić na nim pory. W międzyczasie usunąć twarde łodyżki z liści szpinaku i pokroić je na niezbyt małe kawałki.Wrzucić do porów, dodać szczyptę soli, przemieszać. Poodcinać różyczki brokuła od twardego 'pnia' i dodać do szpinaku i porów. Warzywa zalać bulionem i gotować kilka minut, aż brokuły będą miękkie. Zmiksować wszystko za pomocą blendera na jednolitą masę. Dodać śmietanę i doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać z pokruszoną fetą i prażonym słonecznikiem.
- 3 średnie pory (tylko białe części)
- 1 pęczek szpinaku (nie wiem ile ważył mój, spory był, o taki)
- 1 brokuł (ok. 500 g)
- 1 litr ciepłego bulionu
- 1 łyżka kwaśnej śmietany
- olej rzepakowy (do podsmażenia pora)
- sól, pieprz
- ser typu feta
- uprażone ziarna słonecznika
Warzywa opłukać pod letnią wodą. Pory pokroić w talarki. W garnku podgrzać olej (2-3 łyżki) i zeszklić na nim pory. W międzyczasie usunąć twarde łodyżki z liści szpinaku i pokroić je na niezbyt małe kawałki.Wrzucić do porów, dodać szczyptę soli, przemieszać. Poodcinać różyczki brokuła od twardego 'pnia' i dodać do szpinaku i porów. Warzywa zalać bulionem i gotować kilka minut, aż brokuły będą miękkie. Zmiksować wszystko za pomocą blendera na jednolitą masę. Dodać śmietanę i doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać z pokruszoną fetą i prażonym słonecznikiem.
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: