Zielona zupa-krem ze szpinaku, brokułów i porów

kini1812

Well-known member
Mar 20, 2008
7,655
699
113
Składniki:
  • 3 średnie pory (tylko białe części)
  • 1 pęczek szpinaku (nie wiem ile ważył mój, spory był, o taki)
  • 1 brokuł (ok. 500 g)
  • 1 litr ciepłego bulionu
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
  • olej rzepakowy (do podsmażenia pora)
  • sól, pieprz
Do podania:
  • ser typu feta
  • uprażone ziarna słonecznika
Sposób przygotowania:
Warzywa opłukać pod letnią wodą. Pory pokroić w talarki. W garnku podgrzać olej (2-3 łyżki) i zeszklić na nim pory. W międzyczasie usunąć twarde łodyżki z liści szpinaku i pokroić je na niezbyt małe kawałki.Wrzucić do porów, dodać szczyptę soli, przemieszać. Poodcinać różyczki brokuła od twardego 'pnia' i dodać do szpinaku i porów. Warzywa zalać bulionem i gotować kilka minut, aż brokuły będą miękkie. Zmiksować wszystko za pomocą blendera na jednolitą masę. Dodać śmietanę i doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać z pokruszoną fetą i prażonym słonecznikiem.

zielona_zupa_krem4.jpg
 

Załączniki

  • zielona_zupa_krem4.jpg
    zielona_zupa_krem4.jpg
    456.8 KB · Wyświetleń: 1
Ostatnią edycję dokonał moderator: