Soczewiaki, czyli buleczki z nadzieniem z soczewicy

Linn

Member
Wrz 17, 2004
8,842
0
0
SOCZEWIAKI

Przepis do przetestowania
http://www.prezzemoloefinocchio.it/modules...?articleid=2922
Przygotowanie soczewiakow mozna zobaczyc na zdjeciach.

Ciasto:

750 g ziemniakow
200 g maki
1 jajko
sol
- ziemniaki ugotowac razem ze skorka, obrac i rozgniesc na miazge
- dodac sol, jajko i make / te ostatnia po trochu /
- wyrabiac ciasto najpierw w misce, a potem na stolnicy / ciasto musi byc
lepkie /

Farsz:

100 g soczewicy ugotowanej na miekko
1 cebula
1 zabek czosnku
sol
pieprz
- przetrzec wszystko / mozna to zrobic tzw. minipimerem, czyli "zyrafa" / na
miekka paste / nie moze byc plynna /
- jesli trzeba, mozna dodac troche oliwy

Formowanie buleczek:
- formowac buleczki palcami uprzednio obsypanymi maka
- kulke ciasta rozplaszczyc, na srodku polozyc troche farszu, zamknac calosc i
ulozyc na blasze sklejeniem do dolu
- buleczki posmarowac zoltkiem
- piec przez 25 minut w temperaturze 180°
- mozna je jesc na cieplo i na zimno
- mozna takze zamrazac
 

AgusiaH

Member
Wrz 20, 2004
3,054
1
0
Fajne, tak jakby pieczone knedle.
icon_smile.gif

Moglby to byc niezly obiadek i do tego mi sie zasmazana kapustka bardzo widzi
icon_smile.gif