składniki
1 duży brokuł
¼ dużego lub ½ małego kalafiora
2 łyżki majonezu
1 mały jogurt naturalny
100g pestek słonecznika
1-2 łyżek masła
sól, pieprz
sposób przygotowania
Brokuł podzielić na różyczki i ugotować na parze. Kalafior ugotować w osolonej wodzie dodatkiem odrobiny cukru, a następnie podzielić na małe kawałki.
Masło roztopić na patelni, a następnie uprażyć na nim pestki słonecznika.
Przygotować sos z jogurtu, majonezu, szczypty soli i pieprzu.
Brokuł wymieszać z kalafiorem i pestkami słonecznika oraz z sosem. Schłodzić w lodówce i podawać na zimno.
Smacznego!!!
dodatkowe informacje
Sałatkę można również przygotować bez sosu. Należy wówczas wymieszać brokuł , kalafior i słonecznik z większą ilością roztopionego masła.
1 duży brokuł
¼ dużego lub ½ małego kalafiora
2 łyżki majonezu
1 mały jogurt naturalny
100g pestek słonecznika
1-2 łyżek masła
sól, pieprz
sposób przygotowania
Brokuł podzielić na różyczki i ugotować na parze. Kalafior ugotować w osolonej wodzie dodatkiem odrobiny cukru, a następnie podzielić na małe kawałki.
Masło roztopić na patelni, a następnie uprażyć na nim pestki słonecznika.
Przygotować sos z jogurtu, majonezu, szczypty soli i pieprzu.
Brokuł wymieszać z kalafiorem i pestkami słonecznika oraz z sosem. Schłodzić w lodówce i podawać na zimno.
Smacznego!!!
dodatkowe informacje
Sałatkę można również przygotować bez sosu. Należy wówczas wymieszać brokuł , kalafior i słonecznik z większą ilością roztopionego masła.