placki ryzowe

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
4
0
dla Margot wpisuje przepis na moje ulubione placki

125g semoliny
125g mielonego ryzu (nie jest to maka ryzowa, ale mozna nia zastapic)
90g maki zwyklej
1/2 lyzeczki soli
150g naturalnego jogurtu
450g wody
olej do smazenia

Mieszam ze soba maki i sol. Jogurt miksuje z woda i stopniowo dodaje do niego maki z sola. Dobrze mieszam, smaze.
 

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
4
0
Margot @ 13 Aug 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=561746Tatter takie wielkości jak ziemniaczane?
I do warzywnych curry możebyć?
Nie... takiej wielkosci jak nalesniki! Ciasto ma konsystencje ciasta nalesnikowego!
Alez oczywiscie, ze do warzywnych curry moze byc...do wszelkich curry...i innych sosow z "wkladka"...
a chcesz przepis na roti tez? takie klasyczne roti?
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Margot

Well-known member
Cze 24, 2005
16,684
521
113
Tatter i Ty się pytasz?Pewnie ,ze chcę
Dobrze ,że się dopytałam bo ja bym zrobiła placuszki
cook.gif
 

Bea73

Member
Maj 28, 2007
12,223
0
0
tatter @ 13 Aug 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=561735125g semoliny
125g mielonego ryzu (nie jest to maka ryzowa, ale mozna nia zastapic)
90g maki zwyklej
1/2 lyzeczki soli
150g naturalnego jogurtu
450g wody
olej do smazenia
Tatter, a czy to moze byc semolina z orkiszu?? czy ta "podstawowa"??
gruebel_2.gif
a ten mielony ryz tzn jaki?? mozna zmielic normalny ryz poprostu?? taki do risotto? czy basmati?? czy wszystko jedno??
gruebel_2.gif
 

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
4
0
wiesz ...Bea...przyznam,ze nigdy ryzu nie mielilam, ale nie widze powodu dla ktorego nie moznaby go mlynkiem/blenderem potraktowac...no i dla cudownego smaku zmielilabym basmati....
Jestem w tej dobrej sytuacj, ze mielony ryz, jak i make ryzowa moge bez problemu dostac w kazdym azjatyckim sklepie...
Co do semoliny...do tych plackow uzywam semoliny do puddingow (nie durum)....ale, nastepnym razem sprobuje specjalnie z durum i zobacze co mi wyjdzie
icon_biggrin.gif
 

Bea73

Member
Maj 28, 2007
12,223
0
0
bo ja ostatnio uzywam tylko semoliny z orkiszu wlasnie i dlatego pytam...
a jeszcze co do tego mielonego ryzu wlasnie, to czy on wyglada jak "normalny" ryz zmielony?? czy jakos inaczej?? i zmielony na jak? jak maczka? kaszka??
sorki za glupie pytania...
 

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
4
0
ten zmielony ryz jest "grubszy" od maki, ale nieco bardziej mialki nic grubo mielona semolina...
nalezaloby pokazac na zdjeciu roznice...nie wiem czy mi sie to uda...sprobuje, tymczasem moze w jakies ksiazce o ryzu znajdziesz info....
 

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
4
0
na stronie Spices of India....zobacz jaki wybor mak i ryzu oferuja azjatyckie sklepy...mysle, ze mozesz znalezc te produkty u siebie...
 

Bea73

Member
Maj 28, 2007
12,223
0
0

Bea73

Member
Maj 28, 2007
12,223
0
0
nawet mam w pracy kolezanke ktora zna sie na tych produktach (czesto uzywa, no i z pochodzenia Hinduska
icon_wink.gif
) to zapytam gdzie kupuje
 

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
4
0
Margot...placki marzenie...a jakie bylo w koncu to curry?
lecker.gif
 

eirl

Member
Lip 24, 2007
108
0
0
Próbowałam zmielić ryż, ale się nie udało
icon_sad.gif
musiałam zmodyfikować jedzonko.
 

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
4
0
Dlaczego sie ne udalo???
 
Lis 28, 2005
3,760
0
0
teraz to wlasnie odkrylam! Swietne! A zdjecie Margot ........ mniam, mniam .......