Mus czekoladowy MM

sd_silver

Member
Wrz 20, 2004
1,464
0
0
6 porcji
raczej na koniec I-ej fazy

2 tabliczki gorzkiej czekolady
0,5 l śmietanki kremówki
3 jajka
1 łyżka fruktozy

Na parze rozpuszczamy czekoladę, ze śmietany odlewamy pół szklanki, w drugim naczyniu na małym ogniu podgrzewamy smietanę az bedzie gorąca, nie wolno zagotować! Zdejmujemy z ognia i mieszamy z czekolada az sie połaczy. Studzimy, wkładamy do lodówki na 2-3 goodziny, musi być bardzo zimna. Ubijamy na sztywno. Jajka dokładnie myjemy. Żółtka ubijamy z fruktoza az zbieleją, mieszamy z masą. Ubijamy białka i delikatnie mieszamy z musem. Przekładamy do pucharków. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Nastęnie ubijamy reszte śmietany (1/2 szklanki)na sztywno, można czymś dosłodzic, ale niekoniecznie i dekorujemy.
10000328kd.jpg