Kanapki coctailowe

Jotka

Member
Wrz 13, 2004
357
0
0
1 bagietka
Na farsz: 10 dag masła, 1 serek Almette z ziołami (150 g), 1 łyżka majonezu, 2 łyżeczki musztardy francuskiej (tej z ziarenkami gorczycy), 2 jajka na twardo, 1 ogórek konserwowy, 1 małe opakowanie zielonych oliwek bez pestek, kilka sztuk pieczarek marynowanych, 10 dag gotowanej (chudej) szynki w kawałku, sól, pieprz, chili

Bagietkę trzeba wydrążyć, podobnie jak się to robi na hot-dogi.
Teraz nadzienie: wymieszać z miękkim masłem serek, musztardę, majonez, dodać pokrojone na kosteczkę: jajka, ogórek, pieczarki, szynkę. Dodać przekrojone na pół oliwki, doprawić solą, pieprzem i szczyptą chili.
Wkładać masę do bagietki łyżką, starannie dociskając. Ważne żeby nie było przerw w nadzieniu. Owinąć bagietkę w folię aluminiową, włożyć na 3-4 godziny do lodówki. Po tym czasie pokroić ostrym nożem w dość grube kromki, ułożyć na paterach
 

Iwcia

Member
Wrz 17, 2004
728
0
0
Proponuje cos podobnego
icon_smile.gif


Roladkowe Kanapeczki z Naleśnikami

7326.jpg


Jest to potrawa z bardzo prostych składników, które w połączeniu zadziwią każdego i każdemu będą smakowały. Wykonanie wymaga trochę wprawy i czasu, ale efekt jest doskonały. Takie kanapeczki będą „gwiazdą” na każdym przyjęciu. Polecam!!!

składniki
1-2 bagietki francuskie (najlepiej dość grube)
serek twarogowy np. Ostrowia
około 15-20 dag szynki (w dużych plastrach, najlepiej konserwowej)
kilka kawałków papryki konserwowej
kilka ogórków konserwowych
natka pietruszki
szczypiorek
ewentualnie świeża bazylia

6-12 naleśników (na 1 bagietkę około 6 naleśników)

Na ciasto naleśnikowe (na 12 szt.):

200g mąki
250 ml mleka
250 ml wody mineralnej gazowanej
2 jajka
1 łyżka oliwy
szczypta soli i cukru

sposób przygotowania
Przygotowujemy ciasto naleśnikowe. W tym celu miksujemy ze sobą 200g mąki, 250 ml mleka, 250 ml wody mineralnej, 2 jajka,1 łyżkę oliwy, szczyptę soli i cukru. Odstawiamy na około 20-30 minut. Następnie smażymy około 12 naleśników. (Gdy przygotowujemy kanapeczki tylko z 1 bagietki, wówczas ciasto naleśnikowe sporządzamy z połowy składników i smażymy około 6 naleśników).

Bagietki kroimy na kawałki po około 20 cm, obcinamy końcówki i wydrążamy miąższ. Następnie przygotowujemy nadzienie. Rozkładamy naleśnik na dużej desce smarujemy go serkiem, następnie kładziemy na niego duży plaster szynki. Szynkę znowu smarujemy serkiem i na to kładziemy w poprzek parę drobno pokrojonych paseczków papryki i ogórka, potem możemy to jeszcze troszkę posypać natką, szczypiorkiem i ewentualnie posiekaną, świeżą bazylią. Wszystko razem mocno zwijamy w rulonik. Tak przygotowany zawinięty wraz z zawartością naleśnik wpychamy do uprzednio wydrążonej bagietki. Nie jest to prosta czynność, ale trening czyni mistrza, a efekt doskonały. Bagietki nadziewamy dosyć ciasno tzn. około 2 zwinięte naleśniki na jeden kawałek bagietki (oczywiście wzdłuż, jeden za drugim). Tak przygotowane bagietki wkładamy do lodówki (można zawinąć je w folię spożywczą), żeby się dobrze schłodziły. Następnie kroimy nasze nadziane bagietki w 1 – 1,5 cm kromeczki (najlepiej kroić na maszynie) starając się żeby się nie rozpadły.

dodatkowe informacje
Dla początkujących, problem może być wepchanie zwiniętych naleśników w wydrążoną bagietkę. Należy to robić bardzo powoli i dokładnie, np. przy pomocy łyżeczki. Jeżeli nie będzie wychodziło, można wówczas rozciąć delikatnie spodnią część bagietki, włożyć naleśnika, a potem dokładnie ścisnąć.
 

Musia

Member
Lis 14, 2005
489
0
0
i co robil juz ktos ? ciekawa jestem czy udalo sie komus ta operacja z nadziewaniem :lol:
 

Musia

Member
Lis 14, 2005
489
0
0
Iwcia


No udalo sie choc pokombinowalam sobie troche inaczej :dump: a mianowicie nie kroilam je na 20 cm tylko na troche mniejsze tak no 15 cm no i wtedy sie udawalo. Troche moim zdaniem nalesniki mi za cienikie wyszly no ale smakuje i tak doskonale ;) dziekuje za przepis ;)