Jogurtowa plecionka drożdżowa z jagodami

Margot

Well-known member
Cze 24, 2005
16,684
521
113
po prostu plecionka ,widać ,ze plecionka ,cudna wyszła Tobie ,Maraa
Marra te bułki to proste są ,bardzo proste ,bo wszystko tylko zagniatasz ,potem rosną ,robisz kulki ,układasz i jak wyrosną to pieczesz ,przynajmniej to google mi tak wytłumaczyło z rosyjskiego na polski
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Maraa

Well-known member
Mar 26, 2008
2,294
364
83
Margot @ 31 Jul 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=733340po prostu plecionka ,widać ,ze plecionka ,cudna wyszła Tobie ,Maraa
Marra te bułki to proste są ,bardzo proste ,bo wszystko tylko zagniatasz ,potem rosną ,robisz kulki ,układasz i jak wyrosną to pieczesz ,przynajmniej to google mi tak wytłumaczyło z rosyjskiego na polski
Już sobie przetłumaczyłam składniki, wykorzystując resztki wiedzy, które pozostały mi ze szkoły
icon_mrgreen.gif
Automatu do tłumaczeń niestety nie posiadam ale poszukam w necie, pewnie coś znajdę. Kiedyś nawet z jakimś próbowałam ale beznadziejnie tłumaczył.
dump.gif
Opisu wykonania nawet nie czytałam, długo musiałabym przypominać sobie niektóre zwroty.
rofl.gif

Upiekę te bułeczki, bo wyglądają ślicznie, nie wiem tylko kiedy bo w sierpniu mam niestety mało wolnego czasu.
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,493
3,813
113
Maraa, przepiękne plecionki! Na zdjęciu widać, że sa leciutkie jak puszki.
mniam.gif


Przepis Lavender Dream przetłumaczę, tylko nie dziś, bo przyjechałam z działki ledwie żywa, a jeszcze mnie czeka pieczenie ciasta z jagodami.
icon_smile.gif
 

sylwia18

Member
Wrz 24, 2005
3,577
0
0
Pyszna! Tak bardzo chciało mi się ciepłej drożdżówki od kilku dni i dzisiaj wreszcie zaspokoiłam swoje żądze
icon_mrgreen.gif
Na nadzienie dałam mieszankę owoców: banana, kiwi i dwóch brzoskwiń + kruszonka
mniam.gif


1.JPG

2.JPG

3.JPG
 

Załączniki

  • 3.JPG
    3.JPG
    83.3 KB · Wyświetleń: 13
  • 2.JPG
    2.JPG
    108.1 KB · Wyświetleń: 13
  • 1.JPG
    1.JPG
    101.9 KB · Wyświetleń: 13
Ostatnią edycję dokonał moderator:

sylwia18

Member
Wrz 24, 2005
3,577
0
0
dzięki
icon_biggrin.gif
 

sylwia18

Member
Wrz 24, 2005
3,577
0
0
Joanno
bussi.gif
 

-Anula-

Member
Maj 5, 2006
27
0
0
Bardzo pyszna wersja drożdżowego.... Najadłam się właśnie jeszcze ciepłego - może mi brzunio nie eksploduje.....

Mieszałam i rosło sobie w maszynie, potem wtarabaniłam do blaszki, takiej normalnej, dużej, pacnęłam na wierzch wiśniami z kompotu, pokryłam dużą ilością kruszonki w wersji z cynamonem i wyszedł z tego wszystkiego olbrzymi pyszny plak!

Pycha! Dziękuję Joanno za przepis!
cvety.gif
 

Lud_

Member
Maj 19, 2008
1,368
0
0
Upiekłam w formie placka w blaszce 26x36, w wersji ze śliwkami i dużą ilością kruszonki.

To jest po prostu pyszne! Niewiele pracy i mam bardzo puszyste, delikatne, pięknie wyrośnięte ciasto, które nic a nic nie opadło (a zdarzało mi się czasem przy innych proporcjach). Dodam tylko, że zamiast 2 jajek dałam 3 żółtka i małe białko, a piekłam na naturalnym Zotta.

Dziękuję Joanno za kolejny już smakowity przepis, z Twoich receptur można robić w ciemno
cvety.gif
 

Załączniki

  • IMG_5490.JPG
    IMG_5490.JPG
    1.8 MB · Wyświetleń: 1
  • IMG_5503.JPG
    IMG_5503.JPG
    1.6 MB · Wyświetleń: 1
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,493
3,813
113
Lud_, to nie jest moja receptura.
Ja ją tylko wynalazłam i przetłumaczyłam.
icon_smile.gif

Ale cieszę się, że z niej korzystacie, bo warto.
icon_smile.gif
 

Agata

Member
Paź 7, 2005
1,214
1
0
Moja plecionka właśnie siedzi w piekarniku i przymierza się do opuszczenia blaszki
icon_mrgreen.gif
a w domu unosi się przepiękny zapach drożdżowego ciasta. Uwielbiam to

Edit:
Jest przepyszna, taka delikatna i lekka niczym wata. I przypomina mi dzieciństwo.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,493
3,813
113
Dzięki, Agato, że wyciągnęłas przepis! Właśnie się zastanawiałam, jakie drożdżowe uczynić.
icon_biggrin.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,493
3,813
113
Wyciągam, bo piekę w formie placka, z rabarbarem i bajaderkową kruszonką.
Eksperymentalnie z mąki pełnoziarnistej Lubelli.
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,493
3,813
113
Jako placek z jeżynami, jagodami i bajaderkową kruszonką:

ciasto_dro_d_owe_z_jagodami_i_je_ynami2.jpg ciasto_dro_d_owe_z_jagodami_i_je_ynami3.jpg
ciasto_dro_d_owe_z_jagodami_i_je_ynami.jpg ciasto_dro_d_owe_z_jagodami_i_je_ynam1i.jpg

Dałam połowę przewidzianych przepisem drożdży, wyrabiałam łąpką tylko kilka minut, a i tak urosło tak, że wyłaziło z blachy.
 

Załączniki

  • ciasto_dro_d_owe_z_jagodami_i_je_ynami2.jpg
    ciasto_dro_d_owe_z_jagodami_i_je_ynami2.jpg
    89.4 KB · Wyświetleń: 13
  • ciasto_dro_d_owe_z_jagodami_i_je_ynami3.jpg
    ciasto_dro_d_owe_z_jagodami_i_je_ynami3.jpg
    88.1 KB · Wyświetleń: 13
  • ciasto_dro_d_owe_z_jagodami_i_je_ynami.jpg
    ciasto_dro_d_owe_z_jagodami_i_je_ynami.jpg
    82.9 KB · Wyświetleń: 13
  • ciasto_dro_d_owe_z_jagodami_i_je_ynam1i.jpg
    ciasto_dro_d_owe_z_jagodami_i_je_ynam1i.jpg
    86.5 KB · Wyświetleń: 13
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,493
3,813
113
warkocz_z_seremi_malinami.jpg
Zostało mi sera przygotowywanego do naleśników, więc upiekłam wczoraj warkocz z serem i malinami.
Cała blacha poszła na raz...
Dziś robię eksperyment - zagniotłam pół porcji ciasta i wiozę je na działkę, by upiec w prodiżu.

EDIT:
Eksperyment udany; piekłam ze śliwkami i kruszonką. Przewidziane powtórki.
 

Załączniki

  • warkocz_z_seremi_malinami.jpg
    warkocz_z_seremi_malinami.jpg
    96.7 KB · Wyświetleń: 13
Ostatnią edycję dokonał moderator: