Dana17 @ 12 Oct 2010 napisał:index.php?act=findpost&pid=1036164Coś małe zdjęcie mi wyszło
Nie przejmuj sie.
-Chleb, jak na trzeci raz, wyszedl Ci super
Dana17 @ 12 Oct 2010 napisał:index.php?act=findpost&pid=1036178Dzięki dzięki
Dodam tylko że piekłam go z mąki pszennej Typ 850 - może dlatego nie jest taki puchaty
Ale to nic najważniejsze że nie jest to zakalecNie znam maki 850, ale sprobuj zrobic rzadsze ciasto.
Im rzadsze ciasto, tym chleb bedzie mial wiecej dziurek.
A rzadkie ciasto na tyle, zebys mogla uformowac bochenek, jesli pieczesz bez formy.
channa @ 14 Nov 2010 napisał:index.php?act=findpost&pid=1048489a ja chciałam ten chlebek upiec dzisiaj. Zaczyn ładnie wyrósł. Dalej robiłam zgodnie z przepisem. Kiedy jednak przyszło do odgazowania, to nie mogłam nic zrobiś, bo tak się strasznie kleił do rąk. Podsypałam trochę mąki, ale boję się wiecej, żeby go nie zepsuc. Jakieś rady?, czy on tak musi miec?channa, z mąką ostrożnie - pomagaj sobie oliwą, troszkę na blat i dłonie. Z tego chleba bochenka się łatwo nie zrobi. Ciasto będzie bardzo luźne i będziesz piekła w formie (może być naczynie żaroodporne).
channa @ 14 Nov 2010 napisał:index.php?act=findpost&pid=1048505rzeczywiście olej pomógł, ale ciasto wcale nie przyrastaMirabbelka na swojej stronie pisze, że ciasto powinno jednak przyrosnąc. No nic i tak nie mam wyjścia, musze dalej czekać i zobaczę co z tego wyjdzie.Z zakwasem czasami tak jest - raz rośnie "szybko" a czasami dłużej (im dłużej tym cisto kwaśniejsze). Jeżeli jest "żywy" to w końcu w piekarniku urośnie
channa @ 14 Nov 2010 napisał:index.php?act=findpost&pid=1048631Tak mi wyszedł. Wiem juz, że włożyłam do za dużej formy. Zaczął rosnąc dopiero w piekarniku. Ale nie ma zaklca i chyba jest ok
w każdym razie bardzo mi smakujePiękny bochenek
Ta strona internetowa uzywa plikow cookies (tzw. ciasteczka) w celach funktionalnych. Przez dalsze uzytkowanie strony akceptujesz pliki cookies.
Informacje do plikow cookies i mozliwowsci ich wylaczenia