grecki chleb na zakwasie - Pan de Horiadaki

Dana17

Member
Wrz 30, 2010
17
0
0
Coś małe zdjęcie mi wyszło
icon_eek.gif
 

Załączniki

  • chlebek.JPG
    chlebek.JPG
    68.6 KB · Wyświetleń: 0

Caritka

Member
Mar 14, 2005
10,541
0
36
daumen.gif

Pierwsze "lody" masz juz przelamane, wiec teraz pojdzie juz coraz lepiej
icon_wink.gif

Trzymam kciuki
icon_wink.gif
i zycze powodzenia
icon_wink.gif
 

Dana17

Member
Wrz 30, 2010
17
0
0
Dzięki dzięki
bussi.gif


Dodam tylko że piekłam go z mąki pszennej Typ 850 - może dlatego nie jest taki puchaty
icon_neutral.gif

Ale to nic najważniejsze że nie jest to zakalec
icon_smile.gif
 

Caritka

Member
Mar 14, 2005
10,541
0
36
Dana17 @ 12 Oct 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1036178Dzięki dzięki
bussi.gif


Dodam tylko że piekłam go z mąki pszennej Typ 850 - może dlatego nie jest taki puchaty
icon_neutral.gif

Ale to nic najważniejsze że nie jest to zakalec
icon_smile.gif
Nie znam maki 850, ale sprobuj zrobic rzadsze ciasto.
Im rzadsze ciasto, tym chleb bedzie mial wiecej dziurek.
A rzadkie ciasto na tyle, zebys mogla uformowac bochenek, jesli pieczesz bez formy.
 

Dana17

Member
Wrz 30, 2010
17
0
0
Wydawało mi się że ciasto ma dobrą konsystęcje nie było ani za twarde ani za miękkkie....
gruebel_2.gif


Dzięki Caritka za rade, następnym razem zrobię rzadsze
 

Caritka

Member
Mar 14, 2005
10,541
0
36
Rzadsze... mam na mysli luzniejsze
icon_wink.gif

Musisz poprostu to wyczuc.
A jesli bedziesz wiecej piekla, na pewno dojdziesz do wprawy
icon_biggrin.gif

 

Dana17

Member
Wrz 30, 2010
17
0
0
[quote A jesli bedziesz wiecej piekla, na pewno dojdziesz do wprawy
icon_biggrin.gif

[/quote]

Taką mam nadzieje...
icon_razz.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

channa

Member
Gru 28, 2008
14
0
0
a ja chciałam ten chlebek upiec dzisiaj. Zaczyn ładnie wyrósł. Dalej robiłam zgodnie z przepisem. Kiedy jednak przyszło do odgazowania
gruebel_2.gif
, to nie mogłam nic zrobiś, bo tak się strasznie kleił do rąk. Podsypałam trochę mąki, ale boję się wiecej, żeby go nie zepsuc. Jakieś rady?, czy on tak musi miec?
 

Gucio

Well-known member
Kwi 2, 2007
2,135
1,690
113
channa @ 14 Nov 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1048489a ja chciałam ten chlebek upiec dzisiaj. Zaczyn ładnie wyrósł. Dalej robiłam zgodnie z przepisem. Kiedy jednak przyszło do odgazowania
gruebel_2.gif
, to nie mogłam nic zrobiś, bo tak się strasznie kleił do rąk. Podsypałam trochę mąki, ale boję się wiecej, żeby go nie zepsuc. Jakieś rady?, czy on tak musi miec?
channa, z mąką ostrożnie - pomagaj sobie oliwą, troszkę na blat i dłonie. Z tego chleba bochenka się łatwo nie zrobi. Ciasto będzie bardzo luźne i będziesz piekła w formie (może być naczynie żaroodporne).
 

channa

Member
Gru 28, 2008
14
0
0
rzeczywiście olej pomógł, ale ciasto wcale nie przyrasta
icon_sad.gif
Mirabbelka na swojej stronie pisze, że ciasto powinno jednak przyrosnąc. No nic i tak nie mam wyjścia, musze dalej czekać i zobaczę co z tego wyjdzie.
 

Gucio

Well-known member
Kwi 2, 2007
2,135
1,690
113
channa @ 14 Nov 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1048505rzeczywiście olej pomógł, ale ciasto wcale nie przyrasta
icon_sad.gif
Mirabbelka na swojej stronie pisze, że ciasto powinno jednak przyrosnąc. No nic i tak nie mam wyjścia, musze dalej czekać i zobaczę co z tego wyjdzie.
Z zakwasem czasami tak jest - raz rośnie "szybko" a czasami dłużej (im dłużej tym cisto kwaśniejsze)
gruebel_2.gif
. Jeżeli jest "żywy" to w końcu w piekarniku urośnie
icon_mrgreen.gif
 

channa

Member
Gru 28, 2008
14
0
0
Tak mi wyszedł. Wiem juz, że włożyłam do za dużej formy. Zaczął rosnąc dopiero w piekarniku. Ale nie ma zaklca i chyba jest ok
icon_smile.gif

w każdym razie bardzo mi smakuje
icon_smile.gif
 

Załączniki

  • P1010002.JPG
    P1010002.JPG
    227.6 KB · Wyświetleń: 0

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
8,408
1,491
113
Ładny chleb, Kamila. Tylko z taką mąką to wg mnie już jest całkiem inny chleb. Oryginał to chleb z białej mąki, a Twój z wyglądu przypomniał mi chleb ukraiński Liski. I dobrze, bo całkiem o nim zapomniałam, a to bardzo smaczny chleb.
lecker.gif