Drożdżówa niebiańska!

mariaanna

Member
Mar 6, 2008
1,831
0
0
Zrobiłam z antonówkami i węgierkami, posypane brązowym cukrem, cynamonem
i laskowymi orzechami. Pyszna
lecker.gif
.
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,493
3,813
113
O właśnie, nie wpisałam, że piekłam ją dwa tygodnie temu z tortowej mąki orkiszowej w formie placka ze śliwkami i bajaderkową kruszonką.
Bałam się, że nie wyjdzie, bo miałam jakieś niemrawe drożdże, ale w piekarniku ładnie urosła i była pyszna.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
28,845
3,075
113
Zajrzałam do ciasta w piekarniku, a ono wklęsłe na środku!
icon_eek.gif
Nie było rzadkie, w odpowiedniej blasze umieszczone, ładnie wyrosło, owoców nie za dużo. Nie mam pojęcia, jak mogłam mu jeszcze dogodzić, żeby nie klapło. Jeszcze 20 minut do końca pieczenia, ale przecież się nie podniesie, cudów nie ma.
icon_redface.gif


Edit: środek lekko zapadnięty, ale że ciasto chude, to zakalca nie ma. Bardzo smaczny placek, a cynamonowa kruszonka najlepsza.
lecker.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
4
0
Moniak @ 2 May 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1426122Robię... ale nie wiem, czy wyjdzie - dałam 2 jajka, bo malutkie były, ciasto wyszło rzadkie, jak dodałam trochę mąki, to taki glut się zrobił, ale nie rosło wcale... wcisnęłam jabłka i posypałam cukrem z cynamonem. Zobaczymy, czy da się zjeść.
Moniaku dalo sie?

Moje ciasto tez sie nie ruszylo. Kupilam drozdze instant z Anglii, bo tu tylko suszone i te drozdze bardzo niemrawe. Wczoraj je wywalilam bo wiem na pewno, ze to ich wina
fiesgrins.gif
Ale dodalam lyzeczke drozdzy suszonych, kilka godzin na kratce od ogrzewania i poszlo.

Soli zapomnialam, a powinno sie dawac, bo smak inaczej tez niemrawy
icon_wink.gif
 

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
28,845
3,075
113
Do ciasta drożdżowego nie używam suchych drożdży i słabej maki. Nie chce rosnąć.
icon_rolleyes.gif
 

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
4
0
A co to slaba maka?

Okazuje sie, ze nie zablokowali mi dostepu do cina w robocie
fiesgrins.gif
 

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
28,845
3,075
113
Słaba, to mało białka, czyli glutenu.
 

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
4
0
E, to ja mam zawsze problem, ze za duzo glutenu
icon_wink.gif

Wcielam wlasnie dwa kawalki
zahnlos.gif
Do sliwek jednak wole krucho=drozdzowe, ale na cos sie ta drozdzowka na pewno przyda. Sprobuje z sama kruszonka.

 

Maria z Łeby

Well-known member
Gru 26, 2006
35,002
1,579
113
Dzisiaj po x drugi piekłam to ciasto, 1 wersja (wczoraj zjedzona) była zg.z przepisemi i z jabłkami na wierzchu a dzisiejsza z olejem i tylko z kruszonką, chyba ta na maśle lepsza.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
8,408
1,491
113
Zobaczyłam ten przepis i niedawno wyjęłam z pieca. Piekłam w foremce 20x20 cm.
U mnie bez owoców, bo nie lubię ciast z owocami. I dałam trzy małe żółtka zamiast jajka i żółtka.

dro_d__wka.jpg

dro_d__wka_2.jpg

Przekrój brzydki, bo ukroiłam gorące.
Ciasto łatwe, szybkie do zrobienia tylko dla mnie za mało słodkie.
 

Załączniki

  • dro_d__wka.jpg
    dro_d__wka.jpg
    103 KB · Wyświetleń: 30
  • dro_d__wka_2.jpg
    dro_d__wka_2.jpg
    78.5 KB · Wyświetleń: 30
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Maria z Łeby

Well-known member
Gru 26, 2006
35,002
1,579
113
Wczoraj piekłam z wiśniami, oczywiście z podwójnej porcji, trochę mi sie przyjarała bo za wysoko wstawiłam i zamiast kontrolować siedziałam przy kompie.
 

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
28,845
3,075
113
Już upieczona, gorąca, ale i tak ukroiłam. Tym razem nic nie oklapła, pulchna i pyszna. Nastepna, na długi weekend, będzie z rabarbarem. Dziś jabłka, borówka merykańska, cynamon i kruszonka.
Dro_d__wka_niebia_ska.GIF
 

Załączniki

  • Dro_d__wka_niebia_ska.GIF
    Dro_d__wka_niebia_ska.GIF
    72.7 KB · Wyświetleń: 30

Beata19

Member
Lip 20, 2010
183
0
0
Bardzo dobra, do powtórki tylko z innymi owocami bo dzisiaj miałam tylko jabłka, kruszonka i cynamon-pycha. Dałam mniej drożdży, na drugi raz dodam więcej cukru.
 

Załączniki

  • PART_1591895354142.jpg
    PART_1591895354142.jpg
    44.4 KB · Wyświetleń: 1

AnkaP

Well-known member
Sty 2, 2008
11,582
4,899
113
Maria z Łeby @ 22 May 2020 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1661324Wczoraj piekłam z wiśniami, oczywiście z podwójnej porcji, trochę mi sie przyjarała bo za wysoko wstawiłam i zamiast kontrolować siedziałam przy kompie.
Mario, jak piekłaś z podwójnej porcji, to jaki miałaś wymiar blachy? Pytam, bo chciałam upiec na niedzielny wyjazd w góry, a dla 5 głodnych osób jedna porcja to za mało
icon_smile.gif