Ciasto oliwkowe

Nutka

Member
Wrz 25, 2005
815
0
0
Zamieszczam tutaj, bo nie wiem gdzie je wstawić. Naprawdę pyszności.
Piekłam na urodzinki synka. Goście byli zachwyceni. Osobiście oliwek nie lubię - jednakże smakowało i mnie
icon_razz.gif
Rewelacja. Przepis pochodzi z dodatku do Poradnika Domowego.
Składniki:
Szklanka i ćwierć mąki
4 jaja
2 łyżeczki proszku do pieczenia
10 dag sera gouda lub ementaler w kawałku (ja dałam goudę)
10 dag zielonych oliwek bez pestek
10 dag czarnych oliwek bez pestek
100 ml białego wytrawnego wina
100 ml oliwy
po łyżeczce tymianku i oregano
pieprz i sól

Wykonanie:
Ser pokroić w kostkę, oliwki w plasterki. Wymieszać przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sól i pieprz. Usypać kopczyk z mąki, pośrodku zrobić dołek, wbić jaja i wymieszać, dodając oliwę i wino. Starannie wyrobić ciasto. Pod koniec dodać ser, oliwki oraz zioła i wyrabiać jeszcze chwilę.
Keksówkę o długości około 20 cm posmarować oliwą i napełnić ciastem. Piec około 45 minut w piekarniku nagrzanym do 210 st. Ostudzone pokroić w plastry. Podawać jako przekąskę do wina i piwa.
 

Załączniki

  • IMG_8627_ciasto_oliwkowe.jpg
    IMG_8627_ciasto_oliwkowe.jpg
    20.1 KB · Wyświetleń: 0