Ciambellone

paula

Moderator
Wrz 13, 2004
6,946
0
0
NIe wiem jak tradycyjny ten przepis jest, ale na stronie gdzie go znalazlam podaja ze jest to tradycyjny wielkanocny wypiek we Wloszech



Ciambellone


Zdjecie niestety nie moje, ale tak to ma wygladac:


8 szkl maki

6 jaj

2 l-czki wanilli

2 szkl mleka

2 szkl cukru

2 l-czki cynamonu

1 szkl oleju

2 l-czki proszku do pieczenia

skorka z 1,5 cytyny posiekana

Na wierzch:

mleko

cukier krysztal

kolorowa posypka


6 szklanek maki wysyp na stolnice , utworz dziure w srodku i wrzuc do niej wszystkie pozostale skladniki ciasta - polacz je z maka. NAstepnie pracuj z ciastem az bedzie gladkie.Ciasto podziel na 4 kawalki a nastepnie kazdy z nich zwin w slimaka. Wierzch sllimaczkow delikatnie zwilrz mlekiem a nastepnie posyp cukrem i kolorowa posypka

Piec w 180 C przez okolo 40 minut az zlote.

Ja nie lubie zadnych kolorowych posypek wiec daje mak


( mmoj niestety slimaczek sie rozwinal :mrgreen: )
 
Lis 27, 2004
3,568
0
0
Jest ich kilka rodzajow, rozne w roznych regionach Wloch.
A ja to bym to w ciasta wkleila a nie w chleby.
icon_smile.gif
 

Akulka

Member
Gru 28, 2005
29,115
0
0

yoanka

Member
Maj 14, 2006
1,077
0
0
Paula, jak udało Ci się zwinąć to ciasto w ślimaka? U mnie nawet po dodaniu całej mąki było rzadkie i strasznie kleiste. Widziałam natomiast zdjęcia innych ciambellone i one były pieczone w tortownicy z kominkiem. Może to też tak trzeba?
 

Linn

Member
Wrz 17, 2004
8,842
0
0
Ciambellone to przede wszystkim ciasto "z dziura" / pieczone tradycyjnie przez babcie dla wnukow /: pieczone w odpowiedniej formie. W przypadku chleba ciasto musi byc dosc elastyczne, aby dalo sie ulozyc.