Chleb irlandzki

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
8,410
1,492
113
Chleb irlandzki

Pokaż załącznik 1968

750 g maki pszennej
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka sody
1 łyżka proszku do pieczenia
60 g cukru
1 jajko
200 g rodzynek /namoczonych w ciepłej wodzie i odsączonych/
500 ml maślanki lub kwaśnej smietany
50 g masła

Przesiać mąkę do miski, wymieszać z solą, sodą, proszkiem, cukrem. Dodać jajko,
rodzynki, śmietanę, masło. Wymieszać i wyrobić na elastyczne ciasto. Uformować
bochenek i naciąć na krzyż na górze. Rozgrzać piekarnik do 190 st, piec 35-45
min aż się zrumieni.
Do rodzynek można dodać ok 40g posiekanych orzechów lub migdałów.
W Irlandii je się go często z masłem lub wędzonym łososiem. Podobno najlepszy
w dniu pieczenia, ale w następnym też niczego sobie. Z połowy składników
wychodzi spory bochenek.
Robiłam z połowy składników, z odrobiną mąki pszennej pełnej /bałam się żeby
nie był za bardzo ciastowy, nie jest/.

Przepis pochodzi ze strony: http://domowe.forumer.pl/viewtopic.php?t=10
Wszystkie uwagi autorki, ja go jeszcze nie piekłam.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator: