Canneloni

kamila

Moderator
Członek ekipy
Wrz 13, 2004
11,874
0
0
canneloni z http://puszkkka.spinacz.pl/przepis.php3?id=3725

- paczka canneloni
-400gr mięsistych pomidorów
-pól kilo groszku zielonego
-po 2 spore "różyczki" brokuła i kalafiora)
-2 spore cebule,
-2 garście czerwonej soczewicy
-10 ziaren zielonego pieprzy
-2 liscie laurowe
-100gr żółtego sera
-100ml śmietany
-jajo
-sól, 2 łyżeczki suszonej bazylii (świeża pewnie lepsza jeszcze będzie),
ząbek czosnku, szczypta pieprzu kajeńskiego i gałki muszkatołowej
-garść czarnych oliwek
-łyżka natki pietruszki posiekanej
-olej do smażenia
Przepis:
Cebule posiekać i wrzucić na patelnię razem z soczewicą, zielonym pieprzem i liściem laurowym (na olej rzecz jasna).
Niech się podsmaży.
Sparzyć pomidory, obrać, posiekać jakoś (albo użyć puszkowych). Jak cebula z soczewicą podsmażona to wrzucić na to pomidory - niech się powoli smaży i odparowuje nadmiar wilgoci.

Groszek wyłuskać, brokuła i kalafiora podzielić na drobne różyczki i wrzucić na wrzącą, lekko osoloną i osłodzona wodę - podgotować na półtwardo.

Sos pomidorowy ja zmiksowałam w blenderze*, dodając do niego ząbek czosnku (trzeba tylko liść wyłowić, pieprz zielony ma się zmiksować) doprawiłam solą, pieprzem kajeńskim, bazylią - ok szklanki odlałam, resztę połączyłam z warzywami i połową żółtego sera.
Odłożony sos wymieszałam z garścią posiekanych czarnych oliwek i ok łyżką posiekanej natki pietruszki. Naczynie żaroodporne wysmarowałam tłuszczem, śmietanę połączyłam z jajem, posoliłam i dodałam szczyptę gałki muszkatołowej - połowę tej masy wlałam do naczynia.
Na tym układałam namoczone we wrzątku rurki caneloni napchane farszem z groszkiem, polałam odłożonym wcześniej sosem pomidorowym, posypałam serem, polałam po wierzchu resztą masy śmietanowej.

I to zapiekłam pod przykryciem na 200st w piekarniku az rurki zrobiły się miękkie.

*Nie trzeba go miksować, ale jeśli nie bedzie miksowany, to pieprz zielony przed dodaniem trzeba grubo zmielić, lub chociaż roztłuc.
 

jaka

Member
Wrz 15, 2004
1,653
0
0
Canneloni
1 opakowanie cannelloni - 250 g
12 pomidorów suszonych w oliwie
2 duże kulki mozarelli
1/2 szklanki startego parmezanu
1/2 szklanki posiekanej świeżej bazylii
2 łyżki oliwy z oliwek
sól, pieprz
sos pomidorowy:
4 cebule dymki
kartonik sosu pomidorowego (500 g)
8 zielonych oliwek
2 łyżki kaparów
2 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki swieżego oregano (może być suszone)
4 łyżeczki posiekanej natki pietruszki
1/4 szklanki oliwy
sos (przygotowanie):
posiekać drobno dymkę, oliwki, kapary i natkę posiekać, wcisnąć czosnek. Wszystko zmieszać z sosem pomidorowym, dodać oregano, wstawić na 2 godziny do lodówki; po 2 godzinach wyjąć, rozgrzać oliwę, wrzucić składniki sosu i gotować na małym ogniu 10 minut
canellonni:
w misce wymieszać posiekane suszone pomidory, parmezan, porwane na kawałki listki bazylii i pokrojoną w kostkę mozarellę, doprawić solą i pieprzem. Piekarnik nagrzać do 180 stopni, naczynie żaroodporne wysmarować oliwą. Na dno naczynia wlać tyle sosu, żeby było całe przykryte cienką warstwą, suche cannelloni nadziać farszem i układać na sosie. Polać resztą sosu (tak, żeby były przykryte wszystie rurki). Zostawić na 20 minut, żeby sie przegryzło. Piec 40-50 minut, aż makaron będzie miękki.