Tacos z mielonym mięsem*

Bahus

Member
Wrz 16, 2004
886
0
0
Tacos z mielonym mięsem

6 tortillas (rodzaj placków kukurydzianych) przepis poniżej
kilka listków zielonej sałaty
1 -2 ząbki czosnku
2 cebule
1 awokado
kilka zielonych papryczek
3-4 pomidory
świeża kolendra lub natka
250 g mielonej wołowiny
ok. 100 ml rosołu z kostki
olej
sól, pieprz

Papryczki smażyć przewracając przez 2-3 min na suchej patelni, zdjąć z ognia, grubo posiekać. Awokado obrać, przepołowić, wyjąć pestkę, pokroić na cienkie plasterki. Jeden pomidor odłożyć do dekoracji, pozostałe sparzyć, obrać ze skórki, pokroić na kawałki. Czosnek obrać, zmiażdżyć. Cebulę obrać, drobno posiekać. Przygotować sos: papryczki, pokrojone pomidory, czosnek i kolendrę lub natkę zmiksować. Cebulę zeszklić na oleju. Dodać zmiksowane jarzyny, doprawić solą, podgrzewać przez chwilę. Mielone mięso podsmażyć na rozgrzanym oleju, często mieszając. Wlać rosół, wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem. Mięso nakładać w świeżo usmażone, złożone na pół tortillas, dekorować listkami sałaty, plasterkami awokado i pomidora. Gorący, ostro przyprawiony sos podawać osobno, polewać nim tacos.


Tortillas

275 g mąki kurydzianej
szczypta soli
4 łyżki oliwy

Mąkę i sól wsypać do miski wyrabiać dodając 2-3 łyżki ciepłej wody, aż ciasto będzie lekkie i ciągliwe. Podzielić na piętnaście części., odstawić na 60 min. Każdą część układać między dwa arkusze wysmarowanego oliwą pergaminu, rozwałkować jak najcieniej, wycinać okrągłe placki - tortillas. Placki smażyć minutę na rozgrzanej suchej patelni. Odwracać gdy się zrumienią.
Używać do tacos.
 

Johasia

Member
Wrz 14, 2004
11,744
0
0
To jest przepis kuchni polskiej?? :mrgreen:
 

Bahus

Member
Wrz 16, 2004
886
0
0
O rany, faktycznie. W rozpędzie pomyliłem się. Ten przepis powinien być na mięsach. Proszę moderatorów o przeniesienie.
Bahus

Przepis ten pochodzi z kuchni meksykańskiej