Spaghetti con salsa al filetto di pomodoro

Linn

Member
Wrz 17, 2004
8,842
0
0
Spaghetti con salsa al filetto di pomodoro
/ zimowy - smakuje jak ze swiezych pomidorow /:
1 duza puszka pomidorow w sosie wlasnym / tzw. “pelati” /
2 lyzki oliwy z oliwek extravergine
2 zabki czosnku
peperoncino
oregano
listki bazylii
sol
pieprz
szczypta cukru
- pomidory rozgniesc reka, usunac twarda czesc / jasniejsza i twardsza koncowka, zalezy od gatunku /, zachowac troche tzw. sosu wlasnego
- do glebokiej patelni wlac oliwe, zabki czosnku przekrojone na pol i peperoncino, podsmazyc lekko, dodac pomidory wycisniete z nadmiaru sosu
- dusic na srednim ogniu przez okolo 5-6 minut, dodajac troche soli, pieprzu swiezo zmielonego, cukru i oregano / nie za duzo! /
- dodac troche sosu wlasnego i porwane reka listki bazylii
- dusic jeszcze troche na malym ogniu az do uzykania wlasciwej konsystencji / pomidory nie rozpadna sie calkowicie; zostanie cos w rodzaju filecikow i stad nazwa tego sosu /
- do sosu dodac ugotowane al dente spaghetti / wciaz na ogniu /, wymieszac posypac serem, wymieszac i podawac natychmiast