Scones z serem cheddar

Izolda

Member
Lut 28, 2006
7,620
1
38
Przepis dostałam od Tatter
bussi.gif
, wpisuję za jej zgodą
icon_smile.gif


Składniki:
150 g masła pokrojonego na mniejsze kawałki
450 g mąki
4 łyżeczki proszku do pieczenia
300 g sera cheddar startego na grube wiórki
1 łyżeczka musztardy w proszku (można zastąpić zwykłą musztardą lub pominąć)
150 g mleka

Wykonanie:
Rozgrzać piec do 220 stopni Celsjusza.
Masło połączyć z mąką na kruszonkę, dodać ser, proszek do pieczenia, musztardę, wymieszać. Do suchych składników wlać mleko i połączyć (ja to robię widelcem). Zagnieść szybko ciasto. Rozwałkować na grubość 2 cm i wykrawać foremką kółka. Piec przez 10 minut aż złociste. Wszystko trzeba robić szybko, scones nie mogą czekać na rozgrzanie pieca, w przeciwnym razie nie urosną.