Sałatka nicejska

Lis 27, 2004
3,568
0
0
Klasyka francuska.
Można robić drobne zmiany czyli dodawać bądź odejmować składniki wedle gustu i dostępności.

Ze dwa kartofle ugotowane w łupinach, obrane i pokrojone w plasterki
1 cebula
3 jajka na twardo
puszka tuńczyka w oliwie
3 pomidory
mała puszeczka "achovies" czyli "anchois"
garść czarnych oliwek
trochę zielonej sałaty, raczej takiej sztywnej, nie oklapłej
ząbek czosnku
sól, pieprz, oliwa, ocet

Czosnek obrać, przekroić i przejechać się nim po ściankach salterki. Ma zostawić po sobie zapach. Resztę składników pokroić w plasterki lub cząstki (jajka i pomidor), tuńczyka rozciapać widelcem, sałatę porwać na kawałki. Z soli, pieprzu, oliwy i octu zrobić sos vinagrette. Zamiast octu może być cytryna. Wszystko delikatnie wymieszać. Ja ćwiartki jajek kładę na wierzchu żeby się nie rozleciały.
Podawać jako samodzielne danie, z chlebem. I z winem!

MzM
 

carbonicum

Moderator
Członek ekipy
Contributor
Wrz 13, 2004
8,555
1
0
alez kajorek, nikt cie nie pogoni
jesli dyskusja sie wywiaze do podanego przepisu to super
a ja pytam Magde, czy mozne zrezygnowac z oliwek bo nie lubie*brrr*
 
Lis 27, 2004
3,568
0
0
a ja pytam Magde, czy mozne zrezygnowac z oliwek bo nie lubie*brrr*
No napisałam, że można kombinować ze składnikami.
icon_smile.gif

A oliwki to radzę polubić...

MzM
 

Linn

Member
Wrz 17, 2004
8,842
0
0
... szczegolnie czarne.

findusknapp.gif