Salatka Cezar

dziad

Member
Wrz 13, 2004
2,904
0
36
Prosze bardzo
icon_smile.gif


Salatka Cezar

4 duze kromki bulki
glowka salaty rzymskiej lub lodowej
2 jajka
6 filecikow anchois
3 lyzki utartego parmezanu
5 lyzek oliwy
2 lyzki soku z cytryny
2 zabki czosnku
pieprz, sol

Na patelni rozgrzac 3 lyzki oliwy i podsmazyc na niej zmiazdzony czosnek, a potem bulke pokrojona w duza kostke. Umyta i osuszona salate porwac na kawalki, wlozyc do salaterki, polac reszta oliwy, doprawic sola i pieprzem, wymieszac.
Jajka wlozyc do wrzatku, gotowac 2 minuty, wbic do garnuszka, roztrzepac widelcem i polac nimi salate. Dodac drobniutko pokrojone anchois, sok z cytryny, starannie wymieszac.
Posypac grzankami. Natychmiast podawac jako samodzielna przekaske.

Przepis pochodzi z dodatku do P.D. : Potrawy swiatowej slawy.