- Sie 28, 2006
- 3,106
- 0
- 0
Składniki:
- 3 szklanki mąki
- 1 łyżeczka soli
- 3 łyżki cukru (można więcej - jak kto lubi)
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 500 ml kefiru
Wszystko razem wyrobić na jednolitą (baardzo klejącą ) masę. Przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia (mała prostokątna, albo jaką kto lubi), lub ułożyć w formie okrągłego bochenka bezpośrednio na blache posypaną mąką. Wierzch chlebka posmarować niewielką ilością oleju.
Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopniu, piec ok. 50 minut (najlepiej sprawdzać stan środka metodą "na patyczek"
Po upieczeniu chlebek będzie miał dość grubą i baardzo chrupiącą skórkę, więc po wyjęciu dobrze jest go przykryć mocno wilgotną szmatką i odstawić na chwilę. Skórka będzie wtedy lepsiejsza, bardziej miękka.
ja robie buleczki i dodaje do nich orzeszki i rodzynki i wiecej cukru i mniej soli
albo takie podluzne z kminkiem i papryka i wtedy mniej cukru a wiecej soli
poza tym zamiast kefiru moze byc maslanka
sa mniam mniam
- 3 szklanki mąki
- 1 łyżeczka soli
- 3 łyżki cukru (można więcej - jak kto lubi)
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 500 ml kefiru
Wszystko razem wyrobić na jednolitą (baardzo klejącą ) masę. Przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia (mała prostokątna, albo jaką kto lubi), lub ułożyć w formie okrągłego bochenka bezpośrednio na blache posypaną mąką. Wierzch chlebka posmarować niewielką ilością oleju.
Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopniu, piec ok. 50 minut (najlepiej sprawdzać stan środka metodą "na patyczek"
Po upieczeniu chlebek będzie miał dość grubą i baardzo chrupiącą skórkę, więc po wyjęciu dobrze jest go przykryć mocno wilgotną szmatką i odstawić na chwilę. Skórka będzie wtedy lepsiejsza, bardziej miękka.
ja robie buleczki i dodaje do nich orzeszki i rodzynki i wiecej cukru i mniej soli
albo takie podluzne z kminkiem i papryka i wtedy mniej cukru a wiecej soli
poza tym zamiast kefiru moze byc maslanka
sa mniam mniam